Μελάνωμα

Πρόληψη & Θεραπεία

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου. Είναι μάλιστα πολύ συχνός σε χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι η Ελλάδα.

Εμφανίζεται συχνότερα σε περιοχές του δέρματος που έχουν έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνιση του σε σημεία του σώματος που δεν είναι εκτεθειμένα

Πίνακας ενημέρωσης
Διάρκεια επέμβασης3 – 4 ώρες
Είδος αναισθησίαςΓενική
Διάρκεια αποτελέσματοςΜακροπρόθεσμα
Παραμονή στην κλινική1 βράδυ
Χρόνος ανάρρωσης2 – 3 εβδομάδες
Πόσοι τύποι μελανώματος υπάρχουν;

Υπάρχουν 4 τύποι μελανώματος.

Τύπος 1: Επιφανειακώς επεκτεινόμενο μελάνωμα.

Τύπος 2: Μελάνωμα επί κακοήθους φακής (lentigo maligna)- εμφανίζεται κυρίως σε φωτοεκτεθειμένες περιοχές σε ηλικιωμένους ανθρώπους συνήθως.

Τύπος 3: Μελάνωμα των άκρων.

Τύπος 4: Οζώδες μελάνωμα που αποτελεί την πιο επιθετική μορφή.

Καλοήθες μελάνωμα

Δεν υπάρχει καλοήθες μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι πάντα κακοήθης όγκος του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα. Είναι η επιθετικότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο όταν διαγνωστεί έγκαιρα είναι ιάσιμο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πότε ένας σπίλος γίνεται μελάνωμα;

Οι σπίλοι δεν πρέπει να προκαλούν σε γενικές γραμμές ανησυχία, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε ότι το μελάνωμα, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος είναι πιθανό να εμφανιστεί μέσα ή δίπλα σε έναν σπίλο. Ο σπίλος που έχει μεγαλύτερη προδιάθεση αναπτυξης μελανωματος είναι ο δυσπλαστικος (ή ατυπος) σπίλος. Εμφανισιακά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια άσχημη, χωρίς ομαλό σχήμα και σαφή όρια ελιά με χρωματική ανομοιομορφία που μοιάζει με μελάνωμα. Τα άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους και με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος (2 ή περισσότεροι συγγενείς εξ αίματος με αυτή την ασθένεια) έχουν ένα εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο στο να παρουσιάσουν μελάνωμα.
Το πρώτο σημάδι της ύπαρξης μελανώματος είναι η ανάπτυξη μιας νέας ελιάς ή η αλλαγή στην εμφάνιση (χρώμα,σχήμα,μέγεθος) μιας υπάρχουσας. Σε καποιες περιπτώσεις παρατηρείται και κνησμός ή αιμορραγία.
Εξαιτίας της πιθανότητας ανάπτυξης μελανώματος όλοι θα πρέπει να ελέγχουμε πολύ συχνά το δέρμα μας για τυχόν αλλαγές και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επισκεπτόμαστε ειδικό Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό για πιο λεπτομερή και σχολαστικό έλεγχο.

Ένας σπίλος που αφαιρέθηκε μπορεί να ξαναβγεί;

Ένας σπίλος που αφαιρείται εξολοκλήρου χειρουργικά δεν επανεμφανίζεται. Η μόνη περίπτωση να επανεμφανιστεί είναι να μην έχει πλήρως αφαιρεθεί. Η βιοψία ενός σπίλου που αφαιρείται χειρουργικά μπορεί να μας πληροφορήσει αν έγινε η πλήρης αφαίρεση του. Γι αυτό συνιστάται ένας σπιλος να αφαιρείται χειρουργικά σε υγιή όρια και να αποστέλλεται για βιοψία.

Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος του δέρματος;

Συγκεκριμένα, για το πρωτοπαθές μελάνωμα η θεραπεία είναι πάντα η χειρουργική του αφαίρεση, ανεξαρτήτως μεγέθους. Γενικά, η χειρουργική αφαίρεση του δερματικού καρκίνου (ιδανικά με τη μέθοδο Mohs) είναι και η πιο αποτελεσματική θεραπεία, αφού μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη αφαίρεση του όγκου και την ασφάλεια της παθολογοανατομικής του εξέτασης. Η αφαίρεση θα πρέπει να διεξάγεται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό δέρματος με σκοπό την καλύτερη και ασφαλή αφαίρεση του όγκου χωρίς υπολείμματα. 

Διάγνωση μελανώματος

Η κλινική εξέταση του ασθενούς και του δέρματός του από Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο είναι αυτή που πρώτα θα θέσει σαν πιθανή διάγνωση τον καρκίνο του δέρματος. Όμως για την ασφαλή και με ακρίβεια διάγνωση του καρκίνου του δέρματος τα διεθνή guidelines προτείνουν σαν πρώτο και κύριο βήμα τη διαγνωστική βιοψία εκτομής (excisions biopsy) ολόκληρης της ύποπτης για καρκίνο δερματικής αλλοίωσης ή μέρους αυτής (incisional biopsy), αν πρόκειται για μεγάλη σε μέγεθος βλάβη, με σκοπό την ιστολογική της εξέταση στο εργαστήριο.

 

Ποια άτομα συνήθως προσβάλλονται;

Όλοι οι άνθρωποι είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Δεν υπάρχει κάποιο ηλικιακό όριο στην εμφάνιση του καρκίνου, αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα 40-60 ετών. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων και σε άτομα πιο νέα, πιθανότατα λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον παράγοντες που συνηγορούν σε αυτό, είναι:

 

  • το ανοιχτόχρωμο δέρμα
  • οι πολλές φακίδες & ελιές
  • η κληρονομικότητα.


Δεν αποκλείεται ο καρκίνος να εμφανιστεί και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν